Upptrappad strejk – snart varslar verkstäderna

Teslastrejken fortsätter och nu börjar de verkstäder som gör jobb åt Tesla men inte ägs av företaget, påverkas.

Dennis Ruhtenberg, skadespecialist på MRF, har ringt runt till ett antal verkstäder i landet och fått bilden av att det är tufft därute.

– De anställda som är med i facket får sin lön via strejkkassan, men företagen har inga intäkter i övrigt, de ligger ute med kostnader för beställda reservdelar och det finns inget att fylla arbetstiden med. Några börjar tala om varsel och på lite längre sikt permitteringar, säger han.

Värst drabbade är de verkstäder som nästan uteslutande ägnar sig åt Tesla, de andra kan fylla tiden med andra märken.

– I nästa led påverkas försäkringsbolagen av långa stilleståndstider vilket på sikt kan slå igenom på högre premier för Teslaägare.  Kunderna är också oroliga, många ringer och frågar både verkstäderna och Tesla hur det skall bli.

Men hittills har Tesla vägrat ställa upp på den svenska modellen.

– Nu börjar jobben och företagandet äventyras, företagen går på knäna. Konflikten måste få ett slut, säger Tommy Letzén, vd på MRF.

I går varslade LO-facket Fastighetsanställdas förbund om blockad av Tesla. Det gäller städning av företagets lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby, vilken upphör från 17 november om ingen lösning nåtts innan dess.

– Den här frågan är grundläggande för vår svenska modell. För oss råder ingen tvekan. Skall man verka i Sverige är det kollektivavtal som gäller, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson.

Elektrikerna ger sig också in i striden  – inget service- eller reparationsarbete vid Teslas tolv verkstäder eller 213 laddstationer i Sverige kommer att göras efter den 17 november.

”Om något går sönder kommer ingen att laga det”, skriver Elektrikerförbundet i ett pressmeddelande.

Sympatiåtgärderna blir ytterligare en väg att sätta press på Tesla att ta seden dit man kommer och teckna kollektivavtal.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar