Frågor och svar om Teslastrejken

Sedan ett par dagar har If Metall aviserat strejk på Teslas svenska verkstäder i Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Norrköping, Göteborg och Malmö. Här är lite fakta om strejken.

Vad handlar det om?
Fackförbundet IF Metall har förhandlat med Teslas verkstäder kring svenska regler, som säkra arbetsförhållanden, trygga anställningar och kollektivavtal. Tesla har avböjt att teckna kollektivavtal och bryter därmed mot grundläggande principer på svensk arbetsmarknad. Därför har If Metall gått ut i strejk. Strejken innebär total arbetsnedläggning på Teslas samtliga verkstäder i Sverige.

På fredag utökas If Metalls strejkvarsel till att även gälla ett 20-tal allmänna verkstäder som lagar teslabilar.

Enligt Dagens Arbete planerar Tesla att sätta in utländska strejkbrytare för att ersätta strejkande arbetare, vilket ytterst sällan har hänt i arbetsmarknads-Sverige.
Enligt Dagens Nyheter har anställda känt sig hotade av företaget om de skulle gå ut i strejk, bland annat skall olika förmåner dras in.
– Vi har medlemmar som bekräftar det. Tesla-chefer har hotat med uppsägelser. De har också hotat med att dra in det optionsprogram som Tesla har, där man får aktier under ett visst antal år, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäläm till Dagens Nyheter.
– När de fick reda på att jag skulle strejka kom chefen fram och sade, bara så du vet, nu får du inga optioner, inga bonusar, ingen semester, inga försäkringar. Det är den skrämseltaktik de kör med, säger en anonym strejkare till Dagens Arbete.

Tidningen söker en Teslaverkstad som vill uttala sig om läget just nu.

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar