Redaktörens krönika: Vi behöver våra nysvenskar

Allt fler och högre röster ropar på minskad invandring, minskad flyktingmottagning, återvandring och utvisning. Man påstår att invandrare mest lever på bidrag, utnyttjar systemet, begår brott, skjuter varandra och oskyldiga svenskar, är ointresserade av att integreras och bara umgås i klaner med märkliga värderingar.

De som påstår detta, och som alltför många lyssnar på, vill inte låtsas om att stora delar av det svenska samhället är helt beroende av utrikesfödda.

De vill heller inte erkänna att den absoluta merparten av invandrare i Sverige är precis lika ambitiösa som helsvenska personer. Visst, en mycket liten och högljudd klick ägnar sig åt brott, men en överväldigande majoritet invandrare studerar, går till jobbet, betalar skatt, anstränger sig för att bygga ett gott samhälle. Och när alla parter lägger manken till går integrationen utmärkt. Ett exempel är en bilverkstad i Småland, där nio av tolv anställda är födda i ett annat land än Sverige.

– Alla på arbetsplatsen vet hur viktigt det är att kunna kommunicera med varandra och stämningen är alltid bra då vi jobbar som en familj, även om vi inte talar samma språk från början. Våra svenskfödda medarbetare försöker hela tiden hjälpa till med språket, säger verkstadschefen, som själv är kurd.
Hur skulle de klara sig utan de nio utlandsfödda?
– Vi har kompetenta arbetare på varje avdelning och skulle nysvenskarna bli utvisade skulle alla delar behöva läggas ner. Redan i dag har vi väldigt svårt att hitta personer för lackering, plåtverkstaden och serviceverkstaden, säger han, som inte är ensam om att ha en blandad arbetsgrupp.

Hur ser det då ut i branschen i stort? Jag har tittat lite på sysselsättningen hos utrikesfödda i Sverige. Så här ser det ut (siffror från 2021, källa SCB):

7 350 invandrade personer arbetar som bilmekaniker. 1 566 är lackerare. 261 är glastekniker. 871 är bilplåtslagare. Cirka 2 000 jobbar med bilrekond. 327 är trafiklärare och 730 arbetar på bensinstation.
23 153 nysvenskar håller alltså i gång våra verksamheter varje dag.
Då har vi inte ens tagit med de 19 448 utrikesfödda säljarna inom fackhandel och företagshandel, varav förstås några jobbar med bilar, eller deras chefer. Och vi skall inte glömma de 8 961 invandrade lastbilschaufförer som bland annat kör reservdelar och bilar till våra verksamheter. Eller alla de tusentals som sätter ihop lastbilar på Scania och Volvo, och alla busschaufförer som tar oss till och från jobbet, och alla som håller oss med lunchmat och sjukvård och tar hand om våra barn och gamla medan vi är på jobbet…

Skulle vi klara oss utan alla dessa människor? Nej!
Politiken som förs just nu, där allt elände skylls på människor med utländsk bakgrund och där slutsatsen blir att kasta ut dem som redan är här och stoppa alla nya vid gränsen, är både kortsiktig och ogenomtänkt, utöver att den är inhuman.

Låt oss säga ifrån, stå emot och stå upp för våra nysvenskar. Vi behöver varandra. 

 

Nella Bergström

One Comment

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *