Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Elbil

Henrik Idermark

Henrik Idermark är ansvarig för elbilsbranschen på MRF.

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Kan kunden kräva hävning?"

Henrik Idermark - expertsvar

Kunden klagar på pipande bil

Fråga:

Vi har sålt en BMW i3 som var i väldigt bra skick, strax över 1 500 mil och tre år gammal. När vi testade bilen hittades inga fel, faktum är att den inte ens kändes begagnad.
Efter bara en vecka hör kunden av sig och menar att den ger ifrån sig ett högt ljud i form av ett pip eller tjut när hon släpper gaspedalen.
Vi har försökt förklara att det nog inte föreligger något fel men att bilen inte är ny, vilket i sig kan innebära en del ljud, som de flesta begagnade bilar har. Kunden ifråga är en bra kund hos oss, hon har köpt flera bilar genom åren och vi vill gärna se att hon blir nöjd, samtidigt som vi inte kan laga fel som inte är ”riktiga”. Kan ni ge oss råd om vad vi kan göra och säga till kunden?
Fredrik

Svar:

Ni behöver lyssna själva
Jag skulle i första hand se till att ta in bilen och lyssna på ljudet så ni får en egen uppfattning hur det låter. Ett ljud kan uppfattas väldigt olika, och tar ni in bilen ger ni dessutom kunden känslan av att ni tar hennes problem på allvar. Allmänt kan sägas att elbilar tjuter mer eller mindre från elektroniken eller elmotorn och det är oftast fullt normalt. När gaspedalen släpps återanvänder elbilen rörelseenergin i bilen genom att omvandla den till elektrisk energi i batteriet, i det momentet kan detta ljud uppstå. Men det är viktigt att ni lyssnar själva, exempelvis kan en elmotor som ger ifrån sig ett högt störande ljud också vara på väg att ge upp. Det har förekommit att det trängt in smuts i kullager vilket i sin tur orsakat ett vinande eller skrapande ljud. Nu vill jag inte skrämma upp er för med största sannolikhet är detta helt normalt och produktspecifikt, möjligen lite ovant för en tidigare bensin- eller dieselbilförare.

Tillbaka