Coronavirus: Blommor längs vägarna räddar hotade bin 

Pandemin kan vara räddningen för hotade bin i Storbritannien.
Den inställda klippningen av vägkanternas blommor har gjort att de trivs bättre än på länge. 

Du har säkert hört larmrapporterna att miljontals bin börjat dö runt om i världen. Forskarnas teori är att hotet kommer från ogräsmedel och andra föroreningar.
När pandemin slog till i Storbritannien valde man att stänga ner nästan all aktivitet i hela samhället.
Det här gjorde bland annat att underhållet längs vägkanterna stoppades. Växter och blommor har växt fritt under flera månader. 

– Den här oväntade ymnigheten av blommor är ytterligare en förmån för bin eftersom det ger dem oväntad föda, säger Mark Brown, professor i evolutionär ekologi vid University of London, till brittiska BBC.

Forskarna uppmanar nu myndigheterna att låta vägkanterna bli lite mer vilda. Du kan nog räkna med att dessa lyder råden eftersom det gör att de inte bara kan rädda tusentals bin – de kommer också att spara pengar.
Anledningen till att så många är oroliga över hotet mot världens bin är att de är mycket viktiga för jordbruket. Experter beräknar att de tillför 8 miljarder kronor till den brittiska ekonomin varje år. 

Den minskade trafiken gör också att antalet bi-olyckor minskar. Kanadensiska forskare har räknat ut att 24 miljarder bin och getingar dödas av fordon varje år i Nordamerika. 

/Mikael Jägerbrand

 

 

Läs Nissan dissar EU satsar på England

Läs Krisen för bilpoolerna växer, GM lägger ner Maven

 

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar